Dom

Spotkanie z przeszłością i teraźniejszością: jak połączyć stary dom z nowoczesnym pawilonem

Spotkanie z przeszłością i teraźniejszością: jak połączyć stary dom z nowoczesnym pawilonem

Spotkanie z przeszłością i teraźniejszością: jak połączyć stary dom z nowoczesnym pawilonem

Zakrzywione drewniane przedłużenie jest znakiem rozpoznawczym tego pięknego domu z początku XX wieku na przedmieściach Melbourne. Z powodzeniem zaciera granice między wnętrzem a dziedzińcem dzięki szklanym drzwiom, ścianom i okładzinom z drewna. Właściciele domu chcieli w ten sposób rozbudować lokal, aby wyposażyć miejsce do spotkań z gośćmi i znajomymi..

Zadaniem tym zajęła się architekt Linda Simons z LSA Architects, która zaprojektowała i przedstawiła kompletny projekt właścicielom domu. Jeden z właścicieli jest profesjonalnym kucharzem, więc warunkiem koniecznym była profesjonalna i wielofunkcyjna kuchnia. Simonsowi udało się zaspokoić pragnienia klientów, dodając obszerną spiżarnię z wieloma szafkami, podwójnym zlewem i miejscem na najwyższej klasy sprzęt kuchenny. Kuchnia może pozostać otwarta i dzielić przestrzeń wspólną z salonem lub być zamykana przesuwanymi drzwiami dwuskrzydłowymi.

Łącznik między starym domem a nowym pawilonem

Łącznik między starym domem a nowym pawilonem

W domu znajdują się trzy sypialnie, łazienka rodzica przylegająca do sypialni, łazienka dla dzieci i gości, salon i gabinet. Dostęp do nich można uzyskać z centralnego korytarza, który prowadzi również na podwórko i nowy luksusowy aneks. Właściciele domu są bardzo zadowoleni z efektu, ponieważ udało im się połączyć piękno starego domu z funkcjonalnością nowoczesnego mieszkania..
Krótkie odniesienie:
Dom zamieszkują: małżeństwo z dwójką dzieci
Lokalizacja: East Malvern, Melbourne
Rozmiary: 3 sypialnie i 2 łazienki
Głównym celem architekt Lindy Simons było nowoczesne rozszerzenie na podwórku domu. Przygotowując projekt, nieustannie zastanawiała się, jak nie zepsuć piękna starego domu położonego w historycznej dzielnicy East Malvern, zwanej Osiedlem Gaskonii. Od głównego wejścia dom nie stracił swojego pierwotnego wyglądu i oryginalnych form, ale wchodząc z podwórka goście trafiają w inny świat, absolutnie nowoczesny i niepowtarzalny. Salon i jadalnia, które obecnie znajdują się w zakrzywionym aneksie, wykończone są boazerią z dębu tasmańskiego. To tutaj stare spotyka się w postaci starego domu z początku XX wieku i nowy w postaci ultranowoczesnej dobudówki..

Nowy pawilon

Nowy pawilon

Salon oddzielony jest od basenu przeszklonymi przesuwanymi drzwiami, które chronią osoby przebywające w salonie i pawilonie przed rozbryzgami wody. Projekt i umiejscowienie przedłużenia umożliwia przyjmowanie gości i dobrą zabawę przez cały rok, gdyż jest chronione przed złą pogodą, ale dostępne dla świeżego powietrza i światła. Rodzina wykorzystuje pawilon jako werandę i jadalnię.

Kuchnia i jadalnia

Kuchnia i jadalnia

Okrągłe białe meble zostały zakupione przez właścicieli domu podczas wyjazdu na targi do Mediolanu. Stolik kawowy jest wieczorem oświetlony od wewnątrz, co idealnie sprawdza się w letnie wieczory.
Tuż za stołem jadalnym znajduje się biała kuchnia, serce dobudówki, więc Simons poświęcił jej szczególną uwagę. Kuchnia ma ogromne znaczenie dla rodziny, a zwłaszcza dla jej głowy, ponieważ jest on profesjonalnym kucharzem, który umiejętnie posługuje się wszystkimi nowoczesnymi urządzeniami i gadżetami oraz ceni naturalne materiały, w tym marmur, z którego wykonane są powierzchnie i fartuch ochronny. Kuchnia jest na przecięciu salonu, jadalni i przestrzeni zewnętrznej, w tym ogrodu i basenu, jakby była łącznikiem.

Stołówka

Stołówka

Jadalnia znajduje się między salonem a kuchnią, te trzy obszary otaczają basen. Cały aneks jest bardzo dobrze doświetlony dzięki dużym oknom i jasnym ścianom.

Kuchnia i spiżarnia

Kuchnia i spiżarnia

W świetle lamp marmurowe blaty i błyszczące drzwi szafek nadają piękny blask. Dzięki przemyślanej konstrukcji prawie całe wyposażenie kuchni jest schowane, ale zawsze gotowe do użycia. Można zwrócić uwagę na wbudowaną lodówkę, wiele szafek i szuflad na garnki i patelnie, a także obszerną spiżarnię, którą od kuchni oddzielają dwuskrzydłowe drzwi.

Spiżarnia

Spiżarnia

Kiedy drzwi są otwarte, z kuchni widać całą spiżarnię. Ale dzięki temu, że jest oddzielony od kuchni, pomieszczenie jest utrzymane w idealnym porządku. W spiżarni znajduje się obszerny schowek na wino. Istnieje również dodatkowa powierzchnia robocza, na której można również przygotowywać posiłki. To tutaj rodzice przygotowują dla swoich dzieci śniadania i przekąski na szybką przekąskę.
Jeśli kuchnia ma pojedynczy zlew, Simons zainstalował podwójny zlew i zmywarkę w spiżarni na wypadek masowych przyjęć. Postanowiła w spiżarni nie odbiegać od jednej koncepcji projektu kuchni i zainstalowała również marmurowe blaty..

Salon z basenem za szkłem

Salon z basenem za szkłem

Obok kuchni i basenu znajduje się przestronny salon. Simons wybrała stonowane, ale ciepłe, monochromatyczne odcienie. Szara sofa pochodzi z Włoch – jest niska, ale długa, świetne miejsce dla rodziny i gości, jeśli zdecydują się pooglądać telewizję.
Telewizor i kominek są zamontowane w szafkach wiszących z drzwiami z ciemnego szkła, które nie tylko odbijają widok z okna, optycznie powiększając przestrzeń, ale również wydają się w niej rozpuszczać. Nieco dalej pod ścianą znajdują się regały z ciemnego drewna, dodatkowo są też pudła, w których przechowywany jest sprzęt RTV.

Salon w aneksie

Salon w aneksie

Cała dobudówka ma kształt litery L, z salonem i kuchnią po jednej stronie i zakrzywionym pawilonem po drugiej. Zrobiono to celowo, aby w salonie i kuchni było dużo światła, ponieważ ta część dobudówki skierowana jest na południe. Dodatkowo powierzchnia basenu, odbijająca się w dużych oknach, jest również źródłem światła do salonu..

Stare i nowe

Stare i nowe

Przedłużenie jest dobrze widoczne z ogrodu. Można doskonale wyodrębnić jego główne elementy: biały zakrzywiony pawilon wyłożony drewnem, kwadratową metalową ramę salonu i szary taras. Pod tym kątem widać również zadaszone wyjście z domu na dziedziniec..

Basen z tarasem

Basen z tarasem

Ze wszystkich pomieszczeń aneksu wyraźnie widać basen z lazurową wodą. Wokół basenu znajdują się tarasy, na których rodzina i goście mogą odpocząć i dobrze się bawić.

plan domu

plan domu

Rysunek Simonsa wyraźnie pokazuje stare i nowe części domu. Do wszystkich pomieszczeń w domu można wejść z centralnego korytarza, z wyjątkiem pawilonu, który znajduje się obok jadalni. Można to uznać za punkt przejścia od starego do nowego.

Patio

Patio

Kupując dom, właściciele domu zajęli się przede wszystkim ogrodem i posadzili kilka drzew i krzewów. Dziś wygląda świetnie dzięki swojej architekturze. Ogród przydomowy kontrastuje z niskimi krzakami na tyłach podwórka..

Witraż

Witraż

Przy wejściu centralnym drzwi i okno zdobią oryginalne witraże. Dodatkowo po rozbudowie zmieniono podłogę w domu czyli w sieni na taką samą jak w nowej dobudówce..
Dom ma trzy sypialnie i gabinet, który można uznać za czwartą sypialnię.

Sypialnia rodziców

Sypialnia rodziców

W głównej sypialni znajduje się duże mahoniowe łóżko. To, co kiedyś było małą sypialnią, a sąsiaduje z sypialnią rodziców, jest teraz garderobą i łazienką.

Wanna z kominkiem dla rodziców

Wanna z kominkiem dla rodziców

Właściciele domu chcieli zachować oryginalny kominek, który mają teraz w łazience. Simons postanowił pomalować ją na biało, aby wyróżniała się we wnętrzu, i doprowadził do niej gaz, aby łazienka była ciepła o każdej porze roku. Blat toaletki jest wykonany z tego samego marmuru co blat w kuchni i znajdują się po obu stronach kominka.

Łazienka dla dzieci i gości

Łazienka dla dzieci i gości

Łazienka dla dzieci i gości jest nieco większa. Prysznic i toaleta znajdują się za oszronionym szkłem zapewniającym prywatność. Wanna wolnostojąca znajduje się obok toaletki, w której znajdują się dwie umywalki dla dzieci.
Co jednak możemy powiedzieć o połączeniu przeszłości i teraźniejszości w pięknym budynku mieszkalnym, jeśli architektom i projektantom uda się zdziałać cuda i zamienić zupełnie nieodpowiednie pomieszczenia w oszałamiające nowoczesne mieszkania. np. kościoły i wieże strażnicze.

About the author

homeashome