Dom

Geometryczna Eko-Willa z efektem warstwowym

Jewel Box Villa - warstwowa eko-willa.

Willa Jewel Box – «wielowarstwowy» eko-willa.

Oryginalna willa pojawiła się nad brzegiem Jeziora Genewskiego, której fasada jest wykonana z diametralnie przeciwstawnych materiałów. Jednak stal Corten, szkło, kamień i wertykalny ogród nadały domowi harmonijny wygląd, tworząc jednocześnie efekt warstwowy..

Projekt architektoniczny autorstwa Design Paradigms.

Projekt architektoniczny autorstwa Design Paradigms.

Firma architektoniczna Design Paradigms zakończyła budowę eko-willi Jewel Box Villa położonej nad brzegiem Jeziora Genewskiego w Lozannie (Szwajcaria). Klient życzył sobie, aby okna przyszłego domu od strony południowej i zachodniej wychodziły na jezioro. Eksperci na swój sposób wykonali to zadanie i biorąc pod uwagę specyfikę terenu, zaprojektowali wąski, dwupoziomowy dom.

Jewel Box Villa to dom o geometrycznych kształtach.

Jewel Box Villa – dom o geometrycznych kształtach.

Biorąc pod uwagę, że właściciel domu jest z zawodu konsultantem ds. Środowiska, pasjonującym się azjatycką filozofią harmonii między człowiekiem a naturą, architekci przykryli jedną z zewnętrznych ścian domu i część dachu wertykalnym ogrodem. Oprócz funkcji estetycznej, zielona elewacja ma z praktycznego punktu widzenia wysokie właściwości termoizolacyjne..
Północna strona budynku, zwrócona w stronę ulicy, wykonana jest w bardziej stonowanym stylu, aby nie przyciągać do domu nadmiernej uwagi przechodniów.

Jewel Box Villa to ekologiczna willa położona nad brzegiem Jeziora Genewskiego.

Jewel Box Villa – eko-willa nad brzegiem Jeziora Genewskiego.

Nie trzeba dodawać, że konstrukcja willi spełnia wszystkie wymogi środowiskowe Szwajcarii. Do budowy domu architekci wykorzystali materiały produkowane lokalnie. Jewel Box Villa wykorzystuje zarówno aktywne, jak i pasywne źródła energii, ze szczególnym uwzględnieniem technologii słonecznych i geotermalnych.

Willa Jewel Box. Wnętrze.

Willa Jewel Box. Wnętrze.

Aby zrównoważyć intensywną elewację domu, wystrój wnętrza utrzymano w stonowanych kolorach z minimalistycznym wystrojem. Powierzchnia zabudowy to 299 metrów kwadratowych.

Jewel Box Villa to ekologiczna willa położona nad brzegiem Jeziora Genewskiego.

Jewel Box Villa – eko-willa nad brzegiem Jeziora Genewskiego.

Nie mniej pretensjonalny dom położony jest na wybrzeżu jednej z wysp Kostaryki. Zielony torfowy dach rezydencji doskonale komponuje się z krajobrazem, a także zmniejsza potrzebę klimatyzacji.

About the author

homeashome